woensdag 5 juni 2013

De Beslissing Boom, niet kiezen is ook een keus!

Beslissingsboom; lekker kort door de bocht. Zo'n bondig overzicht verschaft een peut intuïtie. Voel jij welke kant je op wil en kan? 

Zeg je Ja op kinderen, dan is dat een andere keuze dan 'alleen als bekroning op liefde.' Wat deze Wil ik een baby? beslissingsboom aantoont is de valkuil. Mensen hebben meer spijt van de dingen die ze niet deden, dan de dingen die ze wel deden. Niet kiezen is ook een keus. 


Uitleg beslissingsboom: de paarse pijlen wijzen op de hoeveelheid tijd die nodig is om iets te bewerkstelligen. Onder kroegbaby staat 1 x per cyclus. Iedere week de hort op voor een kroegbaby is een feestelijke stimulans voor de horeca maar draagt niet bij aan je kansen op moederschap.

In de paarse cirkels staan essentiële leeftijden, als je twijfelt over eicellen invriezen dan moet je daar op je 35ste een beslissing over nemen. Als je voelt voor adoptie dan dien je de aanvraag daarvoor voor je 43ste te doen. De wachttijd bij de Spermabank bedraagt een aantal maanden, voor co-ouderschap heb je meer tijd nodig.

De kern van mijn Plan B is het maken van een persoonlijke Terug Reken Planning. Praktisch en prachtig maar helaas ook een plan van aanpak, proces, beslis-momenten. Kortom iets voor de lange termijn aandachtspanne. Deze "Wil ik een Baby?" Beslissing Boom is voor de instant satisfaction. Dat lijkt oppervlakkig (dat is het ook) maar het biedt wel een doorkijkje in wat je intuïtief wil of wat je tegen de borst stuit. Welk traject volgen jouw ogen, hersenen en hart, met gemak? 

Zelf vind ik het al rust geven om naar zo'n beslissingsboom te kijken, al je opties op 1 vel. Overzichtelijk en bovendien is het een beslissingsboom, het nemen van een besluit zit al verpakt in de stap naar een volgend blokje. Daarmee sluit je andere vertakkingen af. In de realiteit draai je rondjes om je eigen as en wip je heen en weer tussen keuzes. In de theorie van zo'n boom kan je maar een vertakking volgen. Hier wordt duidelijk dat kiezen voor 'liefdesbaby' een andere keus is dan '
Ja ik wil een baby'. Het stopbord icoon maakt duidelijk dat als dat je

Of mis je een optie in de beslissingsboom? 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten